2020-09-23 13:51:31• hírek • Bede Emőke

Határon átnyúló pályázattal újul meg az Északi Színház stúdióterme

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal - a Szatmárnémeti Északi Színházzal partnerségben - és az ungvári “Yuri Augustine and Eugene Sherehiy” Regionális Akadémiai Színház a Határokon Átnyúló Együttműködési Program keretében több mint 1 millió eurós támogatást nyert, melynek köszönhetően hamarosan megújul a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos Stúdióterme, illetve az ukrajnai partnerszínház kisszínpada – derült ki az Északi Színházban tartott projektindító sajtótájékoztatón.

Az eseményen elsőként Kereskényi Gábor polgármester szólt a hallgatósághoz. Mint elmondta, két évvel ezelőtt, 2018-ban számos megbeszélést folytattak az ungvári kollégákkal, s ezek során több közös projektet is kezdeményeztek. Ezek közül három-négy, s köztük a szerdán ismertetett projekt is támogatást nyert. A városvezető kifejtette, azzal, hogy Ács Alajos Stúdióterem épülete megújul, Szatmárnémeti, és azon belül a régi központ városképe is tovább szépül, a kulturális élet pedig egy újabb színfolttal gazdagodik a projekt keretében megvalósuló nemzetközi színházi fesztiváloknak köszönhetően. Zárszóként Kereskényi a polgármesteri hivatal uniós pályázatokkal foglalkozó csapata és Ungvár felé is gratulációit fejezte ki az útjára indított projekt kapcsán.



Mint az ismertető során elhangzott, a projekt első számú célja az Ács Alajos Stúdióterem, illetve a partnerszínház kisszínpadának felújítása, de a pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílik majd arra is, hogy Szatmárnémetiben a stúdióterem feletti, a színházhoz tartozó irodahelyiségek is megújuljanak, bővüljenek, ezzel jobb munkakörülményeket teremtve az ott dolgozó szakembereknek. Mindezek mellett a támogatásból úgy Szatmárnémetiben, mint az ukrán oldalon lehetőség nyílik egy-egy nemzetközi színházi fesztivál megszervezésére is, mely által a projekt kezdeményezői a szatmári és a kárpátaljai kulturális életet gazdagítanák.


A projekt teljes költségvetése 1.002.980 euró, melyből az Európai Unió 902.320 eurót biztosít. A közösen megpályázott összegből az Északi Színházhoz tartozó épület felújítására 564.640 euró érkezik, melyből 508.040 eurót az EU finanszíroz, az önkormányzat önrésze pedig mindösszesen 56.600 euró.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: